Siilinjärven kunta

Ruutuvihko mahdollistaa sähköiset oppimisympäristöt Siilinjärvellä

Siilinjärven kunnassa astuttiin iso askel koulujen digitalisaation kehittämisessä. Kesällä 2019 kunnan kaikkien koulujen oppilaille ja opettajille luotiin Ruutuvihko-palvelun avulla henkilökohtaiset tunnukset Microsoftin ja Googlen sähköisiin oppimisympäristöihin. Enterin toteuttaman uudistuksen avulla voidaan tehostaa kommunikointia, opiskelua ja opetustyötä.

Asiakas
Siilinjärven kunta
Palvelut

”Uudistusprojekti Enterin kanssa alkoi noin vuosi takaperin, kun päätimme Siilinjärven kunnassa siirtyä hyödyntämään kouluissa Microsoftin ja Googlen sähköisiä oppimisympäristöjä. Alkuvaiheessa oppimisympäristöjä pilotoitiin muutamissa kouluissa, jotta saatiin selkeä käsitys tulevista tarpeista. Pilottijakson ansiosta järjestelmiä saatiin muokattua omaan toimintamalliimme sopiviksi. Itselleni tuli positiivisena yllätyksenä se, kuinka monipuoliset mahdollisuudet räätälöintiin Enter tarjosi.

Pilottijakson jälkeen syksystä 2019 alkaen kaikille kunnan oppilaille ja opettajille sekä osalle koulunkäynnin ohjaajista tehtiin henkilökohtaiset käyttäjätunnukset automaattisesti. Tunnukset on nyt luotu noin 3 600 käyttäjälle. Järjestelmä otettiin käyttöön elokuussa, vaikka kuukausi on yksi kiireisimmistä kouluympäristössä. Enter rohkaisi ottamaan tämän askeleen ja luotsasi meitä hienosti läpi koko projektin.

Ruutuvihko-palvelun avulla tunnukset syntyvät automaattisesti, kun henkilön perustiedot on talletettu kunnan Primus-tietojärjestelmään. Tunnukset myös sulkeutuvat automaattisesti, kun oppilas tai opettaja ei enää ole osa kouluyhteisöä. Tämä ratkaisu oli ainoa järkevä toimintamalli, kun käyttäjien määrä on näin suuri. Automatiikka varmistaa ajansäästön sekä huolehtii myös tietoturvasta.

Microsoftin ja Googlen sähköiset oppimisympäristöt tarjoavat opetukseen ja opiskeluun monipuolisia ja käteviä ominaisuuksia. Opettaja ja oppilaat kykenevät kommunikoimaan keskenään ajasta ja paikasta riippumatta. Oppilaille voidaan jakaa tehtäviä ja toisaalta he voivat myös palauttaa tekemänsä tehtävät sähköisesti. Kirjautuminen oppimisympäristöön voi tapahtua missä tahansa, myös omilla kotitietokoneilla tai älypuhelimilla. Tämä tekee työskentelystä joustavaa ja nykyaikaista.

Järjestelmän merkitys on suuri, sillä oppilaalle annetut henkilökohtaiset tunnukset säilyvät oppilaalla koko sen ajan, minkä hän opiskelee Siilinjärven kunnan kouluissa. Pisimmillään se voi olla jopa yli 10 vuotta ensimmäisestä luokasta lukion viimeiseen vuoteen saakka. Samalla oppilaalle kerääntyy sähköinen portfolio oppimisestaan. Tästä syystä ei ole yhdentekevää, miten tunnuksia hallinnoidaan.

Projekti sujui mielestäni varsin mallikkaasti ja Enter on ollut aktiivisesti tukenamme kaikissa vaiheissa. Olen saanut myös hyvällä mielellä seurata, kuinka sähköiset oppimisympäristöt on otettu innolla vastaan kaikissa kouluissa. Lopputulos on erinomainen, ja voimme kaikki olla siihen tyytyväisiä.”

-Harri Häiväläinen, ICT-palvelupäällikkö

Siilinjärven kunta

Haluaisitko lisää tietoa ratkaisuistamme?

Ruutuvihko on oppilaitoksille työväline ajansäästöön.

Lue lisää